Stort intresse för att nyttiggöra Forteforskning
En stor bredd av idéer för hur kunskap från forskningsprojekt ska komma till användning blev gensvaret i utlysningen Nyttiggörande 2024. Nu börjar arbetet med att bedöma alla ansökningar som på olika sätt vill lösa samhällsutmaningar inom Fortes områden.
Forskningen som Forte finansierar vill bidra till ett mer jämlikt och socialt hållbart samhälle. Ett viktigt steg för att den kunskap som genereras ska göra skillnad för samhället och människors liv är att den också kommer till nytta. Forte arbetar på en rad olika sätt för att stärka det arbetet, och har nyligen haft en utlysning för nyttiggörande där 47 ansökningar kom in.
– Det är roligt med det stora engagemanget hos våra forskare i att hitta vägar för att deras resultat kommer till nytta. Många ansökningar handlar om att samskapa och möta behov tillsammans med användare av forskningen, liksom olika sätt för att implementera kunskap och arbetsmetoder inom alla våra områden, säger Staffan Arvidsson, forskningssekreterare på Forte.
Bredden på samhällssektorer och behov är stor i ansökningarna. Forskarna som sökt pengar vill bidra med forskningsbaserad förändring för exempelvis ökad hälsa hos barn, anställda och äldre, bättre sätt att arbeta mot brottslighet, mer delaktig vård, socialtjänst och annan samhällsservice samt grön omställning och kompetensförsörjning i arbetslivet.
Samverkan och kunskapsstöd
Många projekt vill ta fram digitala kunskapsstöd eller olika vägledningar och utbildningsmaterial. För andra ligger tonvikten på workshops och förankring av sina forskningsresultat, och ytterligare några vill fördjupa förståelsen av sina data eller erbjuda verktyg för andra att använda.
– Tanken med utlysningen är att ge forskare med tidigare finansiering från Forte möjligheten att utveckla aktiviteter för nyttiggörande och att samverka med relevanta aktörer. Forskarna som sökt medel planerar att samarbeta med såväl myndigheter, skolan och vården som fackförbund, företag och olika organisationer för bland annat patientgrupper och funktionsrätt, säger Staffan Arvidsson.
Bedömningen av ansökningarna sker nu under hösten med hjälp av externa experter, och beslut om vilka som får finansiering tas i november. Projekten kan få medel för höst två år, och totalt avsätter Forte 20 miljoner kronor för utlysningen.
Forte gjorde en liknande utlysning 2022 och i nästa nummer av Forte Magasin som kommer i oktober med temat nyttiggörande kommer det gå att läsa mer om några av projekten som fick finansiering den gången.